donderdag 2 juni 2011

presentaties in ruimte G0.038

Zaalvoorzitter: Tijmen Koet
18.25-18.40 korte aankondiging posterpresentaties


Meten en Trainen op CAREN

Kim Bakhuis en Miranda Groenewegen

Het Militair Revalidatie Centrum in Doorn heeft de beschikking over een Computer Assisted Rehabilitation Environment (CAREN) Systeem. Er bestaat de mogelijkheid om revalidanten te trainen op een veilige en functionele wijze. De vooruitgang die een revalidant maakt kon niet in kaart worden gebracht. Wel is uit eerder onderzoek een meetinstrument, de XCOM-meting, ontwikkeld, welke een waarde geeft aan de balans in het sagittale vlak. Deze pilot studie richtte zich op het valideren van de XCOM-meting als meetinstrument bij CVA-revalidanten voor trainingen op CAREN. Tijdens het onderzoek bleek de XCOM-meting niet uitvoerbaar bij iedere CVA-revalidant die training op CAREN volgt. De onderzoekers hebben toen gekozen om een meetinstrument te ontwikkelen voor de observatie van de balans bij trainingen op CAREN.

You’re never too old for WIIhabilitation.
Lars Bakker, Jasper Cornelissen, Rianne van der Voorst

Hoewel gamen in toenemende mate gebruikt wordt in de fysiotherapeutische praktijk is er tot nu toe weinig bekend over de haalbaarheid en effectiviteit bij patiënten met problemen met stabiliteit en of balans.
Het doel van het onderzoek was het vaststellen van de haalbaarheid en praktische toepasbaarheid van een behandelprotocol voor patiënten met CVA en of knieartrose en balans of stabiliteitsproblematiek.
Er is door de werkgroep een behandelprotocol opgesteld aan de hand van literatuurstudie en benadering van het externe werkveld. De basis hiervan bestond uit een recent ontwikkeld behandelprogramma genaamd TherapWii.
In een pilotstudie bij 3 CVA patiënten en 2 patiënten met knie artrose werd onderzocht in hoeverre het behandelprotocol praktisch uitvoerbaar was en werden ervaringen van patiënten en fysiotherapeuten met het behandelprogramma geïnventariseerd.

18.45-20.10 podiumpresentaties stabiliteit/bewegen en vrije keuze


Hallux Rigidus; De Grote Teen, daar kun je niet omheen!
E. de Groot, W. van de Heuvel, , R. luiten, J. van Noorloos, L. Overwater, M. de Rover en S. Zwaan.

Artrose in de grote teen is een toenemend probleem onder ouderen en hardlopers. De bewegingsbeperking die artrose in de grote teen veroorzaakt wordt in de literatuur beschreven als de ‘Hallux Rigidus’ (stijve grote teen). Vaak wordt er de analyse van de gang naar de grotere gewrichten gekeken (heup, knie, enkel), en geconcludeerd dat een beperking in één van deze gewrichten de oorzaak zou kunnen zijn voor een afwijkend gangpatroon. Hierin wordt de grote teen niet vaak als hoofdoorzaak beschouwd van een afwijkend gangpatroon.
Is dit wel terecht?
In ons onderzoek is een bewegingsbeperking van de grote teen gesimuleerd, waarna is onderzocht wat het compensatiegedrag van de enkel, het verschil in rotatiestand van het been en de verandering in het lichaamszwaartepunt is.


Powerball vs. biljartbal; toegevoegde waarde van gyroscopisch effect?
Verschil in spieractiviteit van de m. extensor carpi radialis longus en brevis

Rowan Coene, Mirjam Meijer, Justine Schenk, Yvette van der Velde, Vera Weber en Eveline Wegman

De Powerball is een trainingsapparaat voor de handen, polsen en armen. De Powerball is een bal met daarin een 200gram zware rotor. Deze rotor draait om een as en door de Powerball steeds sneller rond te laten draaien, wordt een oefening steeds zwaarder (tot 15kilo!). In dit experimenteel onderzoek wordt de gyroscopische werking van de Powerball onderzocht in vergelijking met een biljartbal op de m. extensor carpi radialis longus en brevis. Tevens wordt er een mogelijke verklaring gegeven voor het verschil in de spieractiviteit van de m. extensor carpi radialis longus en brevis voor de klachten die patiënten met een epicondylitis lateralis ervaren.

Behandeling van myofasciale trigger points
Joyce van Noorloos en Lianne Overwater

In de fysiotherapie zijn er meerdere denkwijzen over de behandeling van myofasciale trigger points. Er zijn steeds meer innovatieve ontwikkelingen op het gebied van de behandeling. Maar welke behandeling is nu het meest effectief? ‘Ouderwets’ masseren of toch dry needling, waar de laatste tijd steeds meer over geschreven wordt. Ook het gebruik van shockwave is nog vrij nieuw, wat als een veelbelovende behandelmethode wordt gezien.
In dit afstudeerproject is er een literatuur onderzoek verricht naar de effectiviteit van massage, dry needling en shockwave in de behandeling van myofasciale trigger points. Hierbij is er gekeken naar de uitkomstmaten pijnintensiteit en range of motion.

20.20-21.30 posterpresentaties stress&pijn


CRPS type 1: Spiegels en gedragsverandering

Leo Casteel, Laura Janssen, Kathelijne de Keijzer en Stephanie Zwaan


CRPS blijft een onbekende aandoening, zonder passende behandeling. Of toch niet? Door verschillende processen in het zenuwstelsel aan elkaar te koppelen blijkt ‘onbekend’ te kort door de bocht te zijn. En spiegeltherapie blijkt uit recente onderzoeken een passend antwoord te kunnen zijn op de in het zenuwstelsel geïntegreerde aandoening. Maar hoe pas je deze vooruitgang toe op een persoon die juist weigert zijn aangedane hand te gebruiken? Wij beschrijven CRPS type 1 en spiegeltherapie vanuit de neurologie en combineren dit met gedragsmatige therapie.

Het hyperventilatiesyndroom; een adembenemende angst
David Mayerffy-Molnar, Mirjam Meijer, Justine Schenk, Yvette van der Velde

Hyper staat voor teveel, ventilatie voor ademen. Maar wat is het hyperventilatiesyndroom en bestaat dit wel? Wat kun je als fysiotherapeut in de eerstelijn voor deze patiënten betekenen? De afgelopen jaren is er na vele onderzoeken duidelijk geworden dat het hyperventilatiesyndroom een paniekstoornis is. Maakt deze gedachte het dan een uiterst psychisch probleem of kan het hyperventilatiesyndroom ook somatisch worden aangepakt? Kun je hier iets mee als fysiotherapeut? Op deze vragen zal antwoord worden gegeven in onze presentatie. Hierin zullen wij een praktisch advies aan de eerstelijns fysiotherapeut, gezien de diagnostiek en behandeling van het hyperventilatiesyndroom, presenteren.

Behandeladvies voor chronische whiplashklachten,
Mindfulness geïntegreerd in oefentherapie.

Erik de Groot, Wouter van den Heuvel, Robert Luiten, Michael de Rover

Uit recente literatuur blijkt dat er een aantal factoren een grote rol spelen in het ontwikkelen van chronische whiplashklachten. Enkele hiervan zijn distress en catastroferen.
De huidige aanpak van chronische whiplashklachten door de fysiotherapeut ligt momenteel vaak op het stoornis- en activiteitenniveau, waarbij niet of nauwelijks wordt ingegaan op de factoren distress en catastroferen. Uit literatuur blijkt dat middels Mindfulness, wat ook toegankelijk is voor de fysiotherapeut, in kan worden gegaan op deze factoren.
In ons advies beschrijven wij hoe de fysiotherapeut een behandelprogramma van oefentherapie met Mindfulness kan toepassen in het behandelen van chronische whiplashklachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten