Zaalvoorzitter: Henk Lieffering
18.45-20.00 presentaties stabiliteit
Toepassen van een hakverhoging bij een dorsaalflexie beperking in de enkel, zinvol of toch niet?
Leo Casteel, Sjoerd Commandeur, Laura Janssen, Maurits Ruhl, Matthijs Visser en Guido Verschoor.
Stel, u heeft een bewegingsbeperking in de enkel en krijgt een hakverhoging door de therapeut aangemeten. Maar werkt dit eigenlijk? Is het toevoegen van een hakverhoging wel effectief?
Tijdens de minor Stabiliteit & Beweging zijn wij op zoek gegaan naar het antwoord. Dit hebben we gedaan met het nabootsen van een beperking d.m.v. een spalk en het toevoegen van een hakverhoging. Grote verschillen zijn er gezien tijdens het filmen. Zal dit zelfde resultaat ook tijdens het analyseren van de video’s naar voren komen? Tijdens onze presentatie bespreken we onze bevindingen en resultaten van het onderzoek.
CureTape of Leukotape?
David Mayerffy-Molnar, Patricia Paling, Nathalie Rooijers, Jessica Rutte, Renée van der Ven en Sabine van der Weele
Wat werkt beter als het gaat om beperking van inversie van de enkel: CureTape of Leukotape? Wij hebben dit onderzocht. Met behulp van videoanalyse is gemeten of er verschillen zijn tussen de werking van deze twee tapesoorten in de tijd bij het remmen van inversie in het enkelgewricht. Het onderzoek is uitgevoerd bij 10 gezonde proefpersonen tussen de 20 en 45 jaar. Beide tapesoorten zijn aangebracht volgens de MTC-methode (Medical Taping Concept). Tijdens het onderzoek zijn metingen verricht na 0, 5, 10, 20 en 30 minuten lopen op de loopband (5 km/h) en na 24 uur. Benieuwd naar de resultaten? Kom naar de presentatie. Daar zullen de resultaten worden toegelicht.
Reebok Easytone
Joyce Elsbroek, Marije Goudswaard, Suzanne van de Molen, Manouk Mooring en Emilie Vreeburg.
‘Strakkere benen en billen met iedere stap.’ Dit is wat de Reebok Easytone belooft te doen. Speciaal ontwikkelt om op te lopen en al je andere dagelijkse bezigheden op uit te voeren. Om het effect van de schoen te onderbouwen heeft Reebok een onafhankelijk onderzoek naar de Easytone uitgevoerd waaruit blijkt dat de schoen daadwerkelijk effect heeft. Daarbij wordt echter vergeten te melden dat het onderzoek niet aan een kritische blik is onderworpen. De kwaliteit van het onderzoek kan daarmee in twijfel getrokken worden. Hoe komt het echter dat mensen die de Easytones dragen effect van de schoen merken? Wat is waar? En welk onderzoek heeft het bij het rechte eind? Om hier achter te komen heeft de minorgroep een onderzoek uitgevoerd om te kijken wat de spieractiviteit is van de m. gastrocnemius tijdens het lopen op de Easytones in vergelijking met All star schoenen. Tevens heeft de minorgroep gekeken naar de schokdemping van de Easytones in het art. genus.
20.20-21.30, presentaties stress&pijn
Hartcoherentie bij burnoutpatiënten
Joyce Elsbroek, Marije Goudswaard, Suzanne van de Molen, Manouk Mooring en Emilie Vreeburg.
Stress op de werkvloer, vrijwel iedere werknemer komt ermee in aanraking. Zolang de werkdruk zich blijft afwisselen is er niets aan de hand maar wanneer de werkdruk te groot wordt en deze langdurig aanhoudt raakt men in een vicieuze cirkel. Het lichaam gaat in protest en de werknemer kan de druk niet meer aan. Ten prooi gevallen aan de burnout. De minorgroep is via Fitmanagement Hoofddorp in aanraking gekomen met een innovatieve behandeling voor burnoutpatiënten, namelijk hartcoherentie. Hartcoherentie maakt gebruik van biofeedback waardoor het resultaat van de therapie ook zichtbaar is. De therapie wordt tastbaar en de patiënt kan niet alleen voelen maar ook zien wat de oefeningen voor hem kunnen betekenen. Het is de minorgroep opgevallen dat er geen protocol ontwikkeld is voor hartcoherentie bij burnoutpatiënten en daarbij is de volgende vraagstelling ontstaan: Wat is een zinvolle invulling van hartcoherentie behandelingen bij patiënten met een burnout?
Make up your MIND and GET up! Advies voor de fysiotherapeutische behandeling van het Chronisch vermoeidheidssyndroom
Rowan Coene, Nathalie Rooijers, Renée van der Ven en Vera Weber
Het gevoel van vermoeidheid, na een lange dag hard werken of een intensieve sportsessie, dat kennen we allemaal wel. Na een heerlijke nachtrust, ben je weer helemaal klaar voor een nieuwe dag. Maar wat, als de moeheid niet overgaat na een nacht slapen? Wat als deze langere tijd aan blijft houden? Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekenmerkt door aanhoudende of steeds terugkerende ernstige vermoeidheid, die minimaal zes maanden aanwezig is en waarvoor nog geen somatische oorzaak gevonden kan worden. De vermoeidheid wordt niet veroorzaakt door inspanning en verbetert niet aanzienlijk door het nemen van rust.
Er wordt een advies gegeven aan collega fysiotherapeuten voor de behandeling van patiënten die in hun chronische vermoeidheid gefixeerd zijn. Centraal in dit advies staat de vraag op welke wijze een fysiotherapeut het best patiënten met CVS kan behandelen die gefixeerd zijn in bepaalde gedrags-, bewegings-, en denkpatronen.
Te veel op je nek halen
Patricia Paling, Jessica Rutte, Sabine van der Weele en Eveline Wegman.
Nekklachten komen veel voor in de eerstelijns praktijk. Veelal zijn de klachten stressgerelateerd. Het is van belang dat het diagnostische en therapeutische proces hierop worden aangepast.
Het SCEGS-model (Somatiek, Cognitie, Emotie, Gedrag en Sociaal) kan hiervoor als uitgangspunt worden gebruikt. Dit model biedt de fysiotherapeut handvatten om zowel de somatische als psychosociale factoren in de anamnese zo volledig mogelijk en op gestructureerde wijze in kaart te brengen. In het kader van de innovatieopdracht is m.b.v. het SCEGS-model een advies opgesteld dat richting kan geven aan de diagnostiek en behandeling van (stressgerelateerde) nekklachten voor de algemeen fysiotherapeut in de eerstelijns praktijk.
donderdag 2 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten