zaterdag 8 januari 2011

presentaties op 13-01-2011

Op donderdag 13 januari zullen de studenten die de Minors hebben gevolgd het afgelopen half jaar een presentatie geven van het eindresultaat van hun inspanningen. In de post heeft u al een uitnodiging ontvangen. In de uitnodiging staat helaas een verkeerd lokaal vermeld. De presentaties zullen niet in lokaal G0.038 maar in de aula bij de hoofdingang, lokaal F0.015 plaatsvinden.

Onderstaand de beschrijvingen van de verschillende presentaties:
18.30-20.00 uur

Zinvol op je zadel

De minorgroep heeft onderzocht wat de relatie is tussen het gemeten spieractiepotentiaal van de m. Quadriceps femoris en de kniehoek van de knie tijdens het fietsen op een fietsergometer. Ook is onderzocht wat het verschil is in gemeten spieractiepotentiaal tussen de m. Vastus medialis en de m. Rectus femoris. Met de resultaten van dit onderzoek zou trainen op een fietsergometer verbeterd kunnen worden.

Daniëlle Eilering, Kim Hartman, Rick de Jong, Robèr Romviel, Jasper van Steenis


Zwikken op Pumps

Vrouwen lopen geregeld op hakken. Vaak wordt het dragen van een hoge hak bij onervaren hakdragers gezien als instabiel. Hoe hoger de hak hoe meer instabiel deze wordt. Waar ligt dit aan? De minorgroep heeft de afgelopen 20 weken onderzoek gedaan naar de instabiliteit van het enkelgewricht bij het lopen op haken. De hoofdvraag was hierbij of de kans op een inversietrauma toeneemt, wanneer de hakhoogte toeneemt. Verder heeft de minorgroep gekeken naar de hoeksnelheid van het moment van de haklanding tot voet plat. In deze onderzoeken is gebruik gemaakt van elektromyografie en videoanalyse. Bent u benieuwd wat hieruit is gekomen? Kom dan naar onze presentatie.

Elsbeth van der Boon, Danny Dreijer, Robert van Duijn, Edwin Hendrikx en Martin Kluivers



Bewegen tijdens chemotherapie voor patiënten met een testiscarcinoom

Sinds een half jaar is er binnen het LUMC het project: bewegen tijdens chemotherapie voor patiënten met een testiscarcinoom aan de gang. Na een literatuurstudie in een eerder project is het afgelopen half jaar het programma ingevoerd bij mensen met zaadbalkanker. Deze implementatiepilot is gericht geweest op logistiek, bereidwilligheid en nut van een bewegingsprogramma voor deze doelgroep. Hoe dit project vorm heeft gekregen en de resultaten hiervan zijn te horen in mijn presentatie

Roosmarije Timmermans.

van 20.30 tot 22.00 uur

Ren voor je leven!

Voor de minor “Stress en pijn” heeft de minorgroep gekozen voor een literatuurstudie naar runningtherapie. De minorgroep wil door middel van deze literatuurstudie de werkzaamheid van runningtherapie bij mensen met stressgerelateerde aspecifieke nek- en schouderklachten onderzoeken. Naast een grootschalig literatuuronderzoek heeft de minorgroep ook binnen het werkveld een interview afgenomen met deskundige Simon van Woerkom, medeauteur van het boek “Runningtherapie, voor lopers en professionals”. Aan de hand van de presentatie zal de minorgroep uitleggen wat de uitkomsten zijn van het onderzoek.

Elsbeth van der Boon, 
Daniëlle Eilering,. Edwin Hendrikx
, Cees van Oosterum
, Jurriaan Roos

Welke effecten heeft het oefenen in een warmtecabine op de bewegingsuitslag, spierkracht en het ADL functioneren van patiënten met knieartrose?

De warmtecabine is een vrij nieuw apparaat die tot nu toe alleen wordt gebruikt in afslankcentra. De cliënten liggen hierbij in een ruime cabine met voldoende bewegingsvrijheid om grondoefeningen te doen. De warmtecabine heeft een constante omgevingstemperatuur van 38 graden Celsius. Door deze warme temperatuur ben ik nieuwsgierig geraakt of zo’n warmtecabine ook voordelen biedt aan mensen met knieartrose. Er is een literatuurstudie gedaan naar warmtetherapie en patiënten met knieartrose hebben in het kader van het onderzoek oefentherapie in de warmtecabine gedaan onder begeleiding van hun eigen fysiotherapeut. De resultaten en conclusies uit dit onderzoek worden tijdens de presentatie gegeven.

Danny Fens


Preventie van lage rugpijn in Ghana, een eerste opzet van een gedragsveranderingsprogramma.


In Ghana heeft ongever 50% van de bevolking boven de 14 jaar last of last gehad van een periode van lage rugpijn. Op verzoek van het St. John of Gods hospital in Duayaw Nkwanta is onderzocht welke factoren de meest bevorderlijke zijn voor het krijgen van lage rugpijn en is er een eerste stap gezet in het ontwikkelen en implementeren van een preventieplan. Informatiefolders, training van staff en een inventarisatie van bereidwiligheid om iets aan de klachten te doen zijn hier onderdeel van. Meer hierover vertellen wij graag in onze presentatie.

Marjolein Haeser en Loes Snijders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten