donderdag 2 juni 2011

presentaties in ruimte F0.017 (was G0.097)

zaalvoorzitter: Bert-Jan Olivier
18.45-20.00 presentaties vrije minor

Bewegen tijdens chemotherapie
Mariëlle van Es en Lucy Fremouw

Binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) loopt het onderzoek “Bewegen tijdens chemotherapie bij patiënten met een testistumor”. Wij hebben dit onderzoek voortgezet, aangescherpt en uitgebreid.
Patiënten hebben nu naast het begeleid trainen ook de mogelijkheid om zelfstandig te trainen op de afdeling Klinische Oncologie.
Vanuit het LUMC was er de wens om dit beweegprogramma uit te breiden naar patiënten met andere vormen van kanker.
Wij hebben literatuuronderzoek gedaan naar de trainingsmogelijkheden van patiënten met een osteosarcoom. Daarbij is met name gekeken naar de mogelijke belemmeringen die de chemotherapie vormt.

Het ontwikkelen van een vragenlijst voor reumatoïde artritis patiënten om het stellen doelen voor revalidatie te ondersteunen
Winke Pont

RA is een chronische aandoening die een grote impact heeft op het functioneren van een persoon in het dagelijks leven, daarom kan revalidatie in een multidisciplinair verband belangrijk zijn voor een aantal RA patiënten. Op dit moment ontbreken er goede instrumenten die RA patiënten ondersteunen om doelen te stellen voor hun revalidatie. Ik heb mij bezig gehouden met het maken van een vragenlijst gemaakt waarmee patiënten aan kunnen geven welke doelen zij belangrijk vinden bij hun revalidatie. Hierbij zijn verschillende perspectieven mee genomen, namelijk het perspectief van de zorgverlener die de behandeldoelen van RA patiënten opgenomen bij Sole Mio Ambulante zorg in het LUMC geformuleerd heeft, het perspectief van de patiënt in de vorm van een focusgroep studie en de ICF Core Sets voor RA.

MTSS
Dennis Hofstra, Robert-JanRavenbergen, Jan-Jaap van Schuylenburg en Wigo Veldhoven

MTSS, oftewel Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, is een aandoening die veel voorkomt bij sporters en militairen. Het is een inspanningsgerelateerde klacht aan het onderbeen die er toe kan leiden dat activiteiten voor lange tijd gestaakt moeten worden. Maar welke structuur is aangedaan en wat kan je er aan doen? Dit zijn vragen die wij ons voorafgaande de afstudeeropdracht hebben gesteld. Het doel van ons afstuderen was uitzoeken wat MTSS eigenlijk is en of het mogelijk is om een oefenprotocol op te stellen ter preventie van MTSS. Na het lezen van veel niet eenduidige literatuur en overleg met het werkveld is het ons gelukt duidelijkheid te creëren over de aandoening en hebben wij een richtlijn opgesteld die eenvoudig hanteerbaar is voor elke fysiotherapeut.

20.20-21.30 presentaties Internationaal Perspectief en Chronisch Zieken

Ethiopië
Milou Bakker, Nerissa Franken en Inge Huver

Ons onderzoeksproject heeft plaatsgevonden in Ethiopië, Yabello. Dit ligt in de Borana zone, een streek waar de bevolking nog als pastoralisten/nomaden leeft. In deze streek is in 2010 een CBR (Community Based Rehabilitation) project opgezet, het eerste CBR project ter wereld dat werkt met nomaden. Hier hebben wij, in samenwerking met dit project een baseline onderzoek uitgevoerd, waarbij in kaart is gebracht hoe het project werkt, welke communicatielijnen er binnen het project lopen en wat de effectiviteit van het project momenteel is. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek zijn aanbevelingen gedaan. Daarnaast is in samenwerking met de medewerkers van het CBR project een tool ontwikkeld die gebruikt kan worden om het project vanaf nu te monitoren.

Gaat u met een gerust hart naar huis?
Carmen Eenink, Zefanja van der Sterre en Sofie Zuidam

Hartrevalidatie bestaat uit fysieke training al dan niet gecombineerd met psychologische interventies. Tot nu toe is er nog weinig bekend over wat de effecten van hartrevalidatie zijn op angst- en depressieklachten. Ook is er weinig onderzoek gedaan naar het hebben van angst- en depressieklachten en de invloed hiervan op de fysieke uitkomsten.
Daarom hebben wij met behulp van een database onderzoek gedaan naar de prevalentie van angst- en depressieklachten en de invloed hiervan op de fysieke uitkomsten van hartrevalidatie. Er is gekeken of het aanbieden van psychologische begeleiding een positief effect heeft op de fysieke en psychologische uitkomsten van hartrevalidatie. Hiernaast hebben wij in de literatuur bekeken wat er beschreven staat over het hebben van angst- en depressieklachten en de invloed hiervan op de fysieke uitkomsten van hartrevalidatie.

HADSikidee
Bob Clijsen, Mike van Dijk en Eva Hofman

Angst en depressie wordt tegenwoordig gezien als onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, tijdens het hartrevalidatieprogramma is specifieke aandacht op dit gebied dan ook noodzakelijk. Het onderzoek is gericht op het beoordelen van de invloed van de Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) vragenlijst op de screening ten aanzien van angst en depressie. De HADS vragenlijst wordt daarbij vergeleken met de huidige screening bestaande uit de vier dimensionale klachtenlijst en kwaliteit van leven hartpatiënt vragenlijst.
Er wordt beoordeeld welke invloed de screening met behulp van de HADS vragenlijst heeft op de logistiek van het Rijnlands Revalidatie Centrum en de beleving van zowel de revalidanten als de zorgverleners. Hierbij wordt gekeken of met behulp van de HADS vragenlijst bepaald kan worden welke psychosociale begeleiding nodig is bij de revalidant. Tevens wordt bepaald welke invloed fysieke training en psychosociale interventies hebben op angst en depressie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten