woensdag 27 oktober 2010

Werkconferentie Zorgprofessional opleiden voor geintegreerde zorg. Opleiders en zorgveld in gesprek.

Op 27 september jl. organiseerden het lectoraat Mensen met Chronische Ziekten van hogeschool Leiden, de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn en het Jan van Es Instituut een werkconferentie. Tijdens deze middag spraken onderwijsinstellingen, zorgverleners, beroepsverenigingen en andere betrokkenen over de vraag hoe opleidingen en het werkveld de zorgprofessionals zo goed mogelijk kunnen toerusten voor het verlenen van geïntegreerde zorg. Ruim 120 deelnemers aan de conferentie waren docenten en onderwijsmanagers van zorgopleidingen van diverse hbo-instellingen, zorgverleners (zoals verpleegkundigen, huisartsen, fysiotherapeuten) en betrokkenen vanuit overheden en zorgverzekeraars. Patiëntenorganisatie waren ook uitgenodigd.

Voor een goede gezondheidszorg is het noodzakelijk dat de opleidingen goed zijn afgestemd op wat in de praktijk nodig is. En die praktijk verandert. Bijvoorbeeld door het toenemende aantal chronisch zieken, nu al bijna de helft van onze bevolking. Denk hierbij aan diabetes, reuma, hart- en vaatziekten en dementie. Naast het groeiende aantal, komen er ook steeds meer mensen met meerdere aandoeningen, waardoor de zorgvragen complexer worden. Zorgverleners, zoals verpleegkundigen, fysiotherapeuten, huisartsen en maatschappelijk werkenden, zullen hun activiteiten steeds beter op elkaar moeten afstemmen. Verbinding tussen zorg en bijvoorbeeld welzijn en wonen wordt belangrijker.
Quote van de leidse lector Henk Rosendal: “Het onderwijs heeft een grote verantwoordelijkheid om de zorg aan chronisch zieken nu en in de toekomst te waarborgen. Dat kan alleen als opleidingen en werkveld het met elkaar eens zijn over de invulling ervan en de prioriteiten. Wat moet het eerst aan bod moet komen in de zorgopleiding en hoe leid je professionals zo goed mogelijk op?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten