De master Fysiotherapie/Oefentherapie bij mensen met chronische ziekten van Hogeschool Leiden wordt vanaf september 2010 financieel ondersteund. Dit betekent voor masterstudenten dat zij de komende jaren een gedeelte van de kosten betalen. De vraag vanuit de praktijk en de maatschappelijke behoefte naar master afgestudeerden op het gebied van chronisch zieken waren doorslaggevend voor het toekennen van financiële steun.
De opleiding heeft een financiële bijdrage aangevraagd omdat de hoogte van de opleidingskosten vaak een drempel is om te beginnen met de tweeënhalf jaar durende deeltijdopleiding. Dit terwijl er een groeiende vraag naar afgestudeerde masterstudenten op het gebied van chronische ziekten is.
De fysiotherapeuten/ oefentherapeuten die in september 2010 starten betalen zowel in jaar 1, 2 en 3 € 2950,- per jaar. De totale opleidingskosten voor deze studentengroep is € 8.850,- De precieze bedragen voor de groepen die starten in september 2011 en later zijn nog niet bekend.
Uitstroomvarianten
Studenten van de master kiezen in het tweede jaar een specialisatie oftewel uitstroomvariant. De opleiding heeft gekozen voor de volgende varianten: Hart-, vaat- en longaandoeningen, Neurologische aandoeningen, Reumatische/orthopedische aandoeningen en Geriatrische aandoeningen. Deze sluiten aan bij het groeiend aantal mensen met chronische ziekten binnen Nederland.
Beroepsverenigingen
Mede door de maatschappelijke behoefte, is de aanvraag voor financiële bijdrage vergezeld van steunbetuigingen van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar Mensendieck (VvOCM). De master past daarnaast uitstekend in het beleid van de beroepsverenigingen gezien de professionalisering van fysiotherapie en oefentherapie.
Beoordeling
De master is op de volgende zwaarwegende criteria van het Ministerie van OC&W beoordeeld: positief kwaliteitsoordeel NVAO, vraag vanuit de praktijk, plan van aanpak financiering van de opleidingskosten na zes jaar, positionering in het prioritaire terrein van de overheid zorg en chronische ziekten, verbinding met het lectoraat van de hogeschool en de bijdrage aan levenlang leren.
Mijlpaal
Na de positieve NVAO/KNGF/VvOCM-accreditatie in voorjaar 2008 en de start van de opleiding in september 2008, is de bewezen maatschappelijke relevantie en het financiële steuntje in de rug een derde mijlpaal voor deze masteropleiding.
Wij zijn bijzonder blij met de mogelijkheid die we hebben gekregen om de masteropleiding steviger te verankeren in het werkveld.
Meer informatie over de opleiding en de financiële bijdrage: Brenda Zwirs, management ondersteuning cluster Zorg, Hogeschool Leiden, 071 5 188 715 Internet: www.hsleiden.nl/fysio-oefentherapie e-mail: masterftot@hsleiden.nl
vrijdag 19 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten